Препоръчано, 2021

Избор На Редактора

5 скрити настройки на Facebook, които трябва да промените сега

С скандала в Кеймбридж Аналитика, която се разтърсва през социалните медии през изминалата седмица, Facebook е попаднал под страх от много хора, като много хора изтриват профилите си във Facebook в знак на протест. Изтриването на профила Ви във Facebook няма никакъв смисъл, но ако сте загрижени за това, че личните ви данни се съхраняват от Facebook и след това се злоупотребяват, тук има 5 настройки на Facebook, които трябва да промените, за да раздадете възможно най-малко своите данни.

Проверете приложенията и услугите

Най-важното нещо, което трябва да направите, ако се опитвате да гарантирате, че раздавате възможно най-малко данни, е да проверите приложенията и услугите, които сте свързали с профила си във Facebook. Това може да стане много лесно, но по някакъв начин никой не го прави. Просто влизаме в приложения, услуги и уебсайтове на трети страни с нашия профил в Facebook, без да отчитаме какви данни събират.

  • Просто отворете „ Настройки на профила “ и след това „ Приложения“ .

  • Тук ще ви бъде показан списък с приложения, които сте свързали с профила си във Facebook . Прегледайте ги и премахнете тези, които вече не използвате.

Когато премахнете приложенията, ще видите изскачащ прозорец, който ви казва, че приложението може да запази вече събраните данни. Това е нещо, което не можете да поправите, но поне ако премахнете приложението, в бъдеще няма да можете да събирате повече данни, което определено е победа.

Лимит информация приятели Споделете за вас

Един от най-странните и честно казано страховитите неща, които прави Facebook, е, че ако вашият приятел има достъп до уебсайт или приложение с профила си във Facebook, уебсайтът или приложението могат да получат достъп до личните ви данни. Ако това не е страшно, не знам какво е. За щастие обаче, има лесен начин да се уверите, че това не се случва в бъдеще.

  • В „ Настройки на профила “ и „ Приложения “ ще видите раздел, означен като „ Приложения за други хора
  • В този раздел кликнете върху „ Редактиране “.

  • Махнете отметката от информацията, която не искате Facebook да споделя с уебсайтове и услуги, които вашите приятели използват.

  • След като го направите, кликнете върху „ Запазване на промените “ и сте готови.

Лично аз не отметнах всяко нещо в тази настройка, но ако сте съгласни да споделите част от информацията си с уебсайтове и приложения, можете да оставите това без отметка.

Управление на разрешенията за приложения

Facebook също носи своя собствен набор от приложения, включително приложението Facebook, и приложението Messenger - два от най-популярните начини за достъп до уебсайта на социалните медии на мобилни устройства. Ако използвате някое (или и двете) от тези приложения, определено трябва да направите следните неща:

Управление на разрешенията за приложението Facebook:

  • Отидете на App Information за приложението Facebook и натиснете „ Разрешения “.

  • Тук махнете отметката от разрешения като " SMS ", " Телефон ", " Контакти " и " Микрофон ".

Всъщност можете да отмените всички разрешения от приложението Facebook и все пак ще работи, но има няколко компромиса:

  • Без разрешението за съхранение приложението Facebook няма да ви позволи да качвате медии във Facebook или да съхранявате медия от Facebook във вашия смартфон.
  • Без разрешението за камера и микрофон приложението Facebook няма да ви позволи да използвате „камерата на Facebook“, за да снимате и качвате истории на уебсайта на социалните медии. Той също така не би позволил на приложението да направи нещо друго, което трябва да използва камерата на вашия телефон.

Управление на разрешенията за Messenger:

  • По същия начин, когато инсталирате Facebook Messenger на телефона си, уверете се, че не включвате " Текст в телефона " и " Изпращане и получаване на SMS в Messenger ".

  • Също така не добавяйте телефонния си номер към Messenger.

Ако вече сте избрали тези функции, можете да деинсталирате Messenger от телефона си и да го инсталирате отново, за да получите отново същите опции.

Ограничаването на тези разрешения е важно, защото това е точно как Facebook има достъп до историята на обажданията на хората, досиетата на съобщенията и други - нещо, за което хората сега се тревожат (както би трябвало да са). Познаването на разрешенията, които предоставяте на приложение, е лесен начин да се избегнат много кошмари за поверителност.

Всъщност, ако се чудите дали Facebook е качил вашите контакти на сървърите си, всъщност можете да го проверите . Просто преминете към тази връзка и ще видите контактите, които сте синхронизирали с Facebook.

Можете да кликнете върху бутона "Изтрий всички", за да изтриете контактите от сървърите на Facebook.

Като алтернатива, можете да преминете към „Настройки на профила“ и след това да кликнете върху „Изтегли копие от вашите данни от Facebook“, за да получите копие от всичко, което Facebook знае за вас. Това не е за слабосърдечния и най-вероятно ще ви изплаши.

Ограничете вида на рекламите, които Facebook може да ви покаже

Ако сте потребител на Facebook, сигурно сте забелязали как Facebook винаги знае какви неща може да ви интересуват и ви показват реклами, свързани със същите неща. Имаше ли усещането, че Facebook знае какво търсиш на други уебсайтове? Е, има. Ако предпочитате Facebook да не ви проследи из целия интернет, има няколко неща, които можете да направите, за да ограничите вида на рекламите, които Zuckerberg може да съдържа във вашата емисия.

  • В „Настройки на профила“ кликнете върху „Реклами“.
  • Тук можете да изключите личните си данни, които не искате Facebook да споделя с рекламодателите.

  • Можете също да превключите в категории и да се премахнете от категории, с които не искате да се свързвате.

Докато сте тук, има няколко други неща, които можете да промените, за да контролирате по-добре вида на рекламите, които ще видите, и да ограничите досегашния проследяване на Facebook:

  • Задайте „Реклами с вашите социални действия“ в „Никой“.
  • Задайте „Реклами в приложения и уебсайтове, изключени от компаниите във Facebook“ до „Не“.
  • Задайте „Реклами въз основа на използването на уебсайтове и приложения“ в „Не“.

Някои други неща, които можете да направите

Освен това има няколко основни правила, които трябва да се следват, за да се гарантира, че не разрешавате на приложенията ненужен достъп до данните ви:

  • Първо, не влизайте в сайтове и услуги на трети страни, като използвате профила си във Facebook, освен ако не е абсолютно необходимо.
  • Ако влезете в профила си във Facebook, уверете се, че сте проверили данните, към които иска достъп. Ако нещо изглежда рибно, не влизайте с Facebook.

Достатъчно е, че когато използвате безплатна услуга, тя определено събира данни за вас . По този начин компании като Facebook и Google правят огромна част от приходите си и въпреки че не е възможно напълно да попречат на тези компании да събират данни за вас, можете поне да ограничите вида на данните, които могат да събират и да имат поне някакво подобие на личните данни в живота ви.

И така, изтеглили ли сте копие от вашите Facebook данни, за да видите какво знае за вас фирмата? Изплаши ли те от теб? Уверете се, че разпространявате думата за поверителността на данните, като споделяте тази статия с приятелите и семейството си, за да им помогнете да имат някакъв контрол върху данните, които предават на компании като Facebook, които след това използват тези данни в своя полза.

Top